AUSBILDUNG
AUSBILDUNG
AUSBILDUNG NEDİR ?
Ausbildung programı; Almanya’da mesleki eğitim ya da çıraklık olarak bilinir. Bu program kapsamında öğrenciler, belirli bir alanda işe yönlendirilir ve 3 sene boyunca o alanda çırak olarak çalışır; üstelik eğitimlerini finanse etmek zorunda kalmadan. Çalıştıkları süre boyunca maaş alarak yaşam masraflarını karşılarlar. Program sonunda girdikleri sınavı geçtiklerinde ustalık belgelerini alır ve kalifiye eleman olarak işe başlayabilirler. Aldıkları belge, dünyanın birçok ülkesinde geçerli olacağından çalışabilecekleri yerler Almanya ile sınırlı olmayacaktır.
Ausbildung, pratik ve teorinin birleştirildiği bir ikili profesyonel eğitimdir. Almanya’da üniversiteye gitmeden meslek sahibi olmanın bir yoludur. Ancak bu meslekler daha çok ticaret ve zanaat odaklıdır. Mühendislik, hukuk veya sağlık bilimleri alanında bir meslek edinmek için üniversitede akademik eğitim almanız gerekmektedir. Program, 3 yıl sürmektedir.
AUSBILDUNG İLE HANGİ ALANLARDA ÇALIŞABİLİRİM ?
Almanya’da 300’den fazla meslek bulunmaktadır ve her biri için Ausbildung programı bulabilmek mümkündür. Her meslek dalının farklı gereksinimleri bulunmakla birlikte, Alman Hükümeti’nin dönemlik olarak ibraz ettiği ve daha fazla ihtiyaç duyulan alanlara yapılan Ausbildung başvurularında kabul oranları daha yüksek olmaktadır. Program kapsamında, son yıllarda en çok talep gören meslekler şu şekildedir;
- Hemşire (Hasta ve Yaşlı Bakımı, Acil Tıp Teknisyeni)
- Gastronomi (Aşçılık ve Turizim Otelcilik)
- Lojistik
- Yazılım
- Perakende Satış Elemanı
- Otomotiv Mekatronik Teknisyeni
- Banka Memuru
- Sigorta ve Finans Memuru
- Dış Ticaret
- Dijital Pazarlama
- Büro Yönetimi
AUSBILDUNG PROGRAMINDA NE KADAR KAZANIRIM ?
Program kapsamında öğrencilerin maaşları, eğitim alacakları meslek grubuna göre değişkenlik göstermektedir. Programın ilk senesinde katılımcılar, 900-1400€ arasında maaş alırlar. Kazançları 2. ve 3. senelerinde artmaktadır. Bu sayede eğitim giderlerini ve yaşam masraflarını karşılayabilirler. Program sonunda girdikleri sınavı geçen öğrenciler, ustalık belgesi alırlar ve kalifiye eleman olarak işe başlayabilirler. Aldıkları belge dünyanın birçok ülkesinde geçerli olacağından çalışabilecekleri yerler Almanya ile sınırlı değildir.
Ausbildung için başvuru şartları nelerdir ?
- Yaş Sınırı – Programa başvuru yapabilmeniz için 16 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. Başvuru yapabilecek adayların üst yaş sınırı başvuran adayın profiline ve başvuru yapacağı alana göre değişmektedir.
- Gerekli Eğitim Seviyesi – Ortaokul ve Lise mezunları başvuru yapabilmektedir. Gerekli Almanca Seviyesi Programa başvuru yapacak adayların en az B1 seviyesinde Almanca bilgisine sahip olması ve bunu TELC, GOETHE, ÖSD gibi uluslararası geçerliliği olan sınavlardan belge alarak kanıtlamaları gerekmektedir.
Ausbildung programına ne zaman başvuru yapmalıyım ?
- Almanca sertifikanız varsa (en az B1) en geç 5 ay öncesinde;
- Dönem başvuru (Eylül-Ekim) için en geç Nisan
- Dönem başvuru (Şubat-Mart) için en geç Eylül
- Almanca bilgisi olmayan başlangıç seviyesinden başlayacak olan adaylar en az 11 ay öncesinde;
- Dönem başvuru (Eylül-Ekim) için en geç Kasım
- Dönem başvuru (Şubat-Mart) için en geç Nisan
Ausbildung programında aile birleşimi yapabilir miyim ?
Evet. Almanya’da oturum izniniz olacağından eşinizi ve çocuklarınızı Almanya’ya götürme hakkınız bulunmaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken konu, her bir birey için ayrı olarak vize başvurusu yapılması gerektiği ve vize başvurunuzun onaylanacağının garantisi olmadığıdır.
Ausbildung programını tamamladıktan sonra o mesleği yapmak zorunda mıyım?
Hayır. Böyle bir zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Ausbildung programını tamamladıktan sonra 1 sene içerisinde farklı bir alanda iş bulup Almanya’da yaşamaya devam etme hakkınız bulunmaktadır.
Neden Deutsch Express ?
- Deutsch Express tarafından sınavlara özel hazırlanmış Almanca ders gruplarına katılabilirsiniz.
- Almanya’da eğitim almış uzman ekip arkadaşlarımızla ve iş ortaklarımızla aradığınız eğitim ve meslek programını kolaylıkla bulabilirsiniz.
- Tüm başvuru işlemlerinizde (pasaport, çeviri, vize…) destek alabilirsiniz.